Friday, February 20, 2009

Ayam Masak Merah Bermadu



Bahan-Bahan:

Ayam ½ kilo
Bawang besar 2 biji
Bawang putih 3 biji
Cili kisar 5 sudu besar
Tomato puree 2 sudu besar
Madu pekat 4-6 sudu besar
Garam secukup rasa

Cara:
Goreng ayam separuh masak. Tumiskan bawang besar, bawang putih, cili kisar hingga naik minyak. Masukkan tomato puree, garam dan akhir sekali madu sebelum memasukkan ayam.

Cadangan Hidangan:
Lapikkan pinggan hidang dengan daun salad dan taburkan cili merah dan daun bawang di atas ayam. Sungguh enak di hidang bersama nasi tomato.

Tambahan:
Resipi ini adalah paling asas. Jika suka boleh tambah bunga cengkih dan bunga lawang ketika menumis. Dan ayam boleh digoreng bersalut tepung Kentucky perasa normal. Sukatan madu tertakluk kepada kemanisan yang disukai.

semoga berhasil!!!

No comments:

Post a Comment